WEBBREDAKTÖRSIDA DECEMBER 2005

 

Tillbaka i Spanien! Vilken gåva att få vara här! Vädret har varit bra sedan jag kom i mitten av november, med lite lagom regn då och då. Regn behövs! Det har varit oerhört torrt här de senaste månaderna, så reservoarerna behöver mycket vatten.

Man märker att det är mindre människor som kommer hit över vintern. Priserna har skjutit i höjden som raketer sedan Euron infördes för ett par år sedan. Lägenhetspriserna är vansinniga och att hyra är inte längre förmånligt. Mäklare tar ut hutlösa priser för klart undermåliga lägenheter. Själv har jag under första månaden här hyrt en lägenhet där det inte fanns en enda hel glödlampa när jag kom hit. Badrumsfönstret är lagat med en bit plast och tejp. Soffan i vardagsrummet har inte en enda ribba som är hel, vilket jag påpekade för argentinska Christina för ett år sedan, det enda hon gjort är att lägga en spånplatta över de trasiga träribborna. Den tunna spånplattan är inte ens rätt storlek……. Balkongdörren är fortfarande öppen ett par centimeter nertill när den är stängd….så där blåser de fuktiga vindarna in under de iskalla Andalusiska nätterna. Likadant är det med fönstren i sovrummet. Så innan jag åkte från Sverige köpte jag tätningslister som en person har satt upp åt mig så att jag inte ska frysa ihjäl. En natt förra vintern hade jag +5 i sovrummet, då frös jag så jag helt tappade geist och livsglädje.

Köket har en gasspis där ugnen varit trasig i flera år, därför köptes en elektrisk liten ugn åt den som bodde här året före mig. Men under sommaren har någon bott här som har eldat i ugnen….jo, man ser faktiskt att det har brunnit i ugnen, men det är såklart, dom har ju inte eldat medvetet, dom har bara glömt något i ugnen så den börjat brinna. Men i det skicket stod den i köket när jag kom!

Det finns inga skåp i köket, det finns bara några trähyllor.

Mina underbara förlängda armar som hjälper mig med nödvändigheter härnere morrar och tycker både det ena och det andra. Men vad hjälper det när det inte finns någon som kontrollerar vad som uthyrs och i vilket skick det är.

Det finns seriösa mäklare, men dom kan vara svåra att hitta, mycket svåra att hitta. Det är verkligen djungelns lag! Samvetslösa människor av varierande nationaliteter tar ut hutlösa priser. Lägenheter som före Eurons ankomst kostade runt 2000 svenska kronor tar man idag ut ibland mer än det tredubbla, utan att skämmas en sekund! En svenska hyrde ut till en annan svenska. Ett litet sovrum, vardagsrum och pyttelitet kök. Den svenska som hyrde fick hyra för ”bara” 7500 kronor i månaden plus el och vatten förstås. Den uthyrande svenskan tyckte hon hyrde ut till riktigt bra pris, under sommaren tog hon minsann mycket, mycket mer…….. för en lägenhet som före Eurons ankomst för 4 år sedan absolut inte kunde hyras ut för mer än högst 3000 under vintersäsongen. 

Men det är å klart, vill man leva så får man lära sig simma förbi dessa fakta som irriterar hål i harmonin. Så är det bara!

Jag älskar mitt Spanien och jag vet att även i gamla Svedala finns samma fenomen som jag beskriver ovan. Men dom märker vi vanliga svenskar inte av, det är ju för det mesta bara utlänningar som bor och hyr så…….i alla länder i hela världen finns utlänningar, och utlänningarna är vi!

 

Bambi Elinsdotter, december 05  

 

 

Till webbredaktörssidan juli 05 – to web editor site July 05